Túl a szavakon: videó a tartalommarketingben

Túl a szavakon: videó a tartalommarketingben

~6 perc

Az online marketing aktuális fejezetének főszereplője a videó. Nem vitás, a márkaismertség, identitás- és közösségépítés, valamint az átfogóan hatékony marketing tevékenységet célzó márkáknak kötelező házi feladat a videós tartalmak készítésében való felzárkózás. Ebben a cikkben a videós tartalmak domináns szerepéről, felhasználásáról, gyártásuk gyakorlati megvalósításáról lesz szó, az alapoktól egészen izgalmas részletekig. Neked vajon lesz benne újdonság?

A videós tartalmak fő előnyei

Amint megnyitod az instádat, már Reels-videók tengere fogad? Réges-rég, még a dinoszauruszok kihalása után nem sokkal, a képi tartalmak uralkodtak az online térben. Az emberek figyelmét lekötötte egy érdekes infografika, egy jól megszerkesztett kollázs, vagy akár egy statikus csapatkép is.

A világ azonban sokat gyorsult és az emberek figyelmét már nem egyszerű megragadni, még nagyobb kihívás megtartani. Videós tartalmak segítségével ez sem lehet akadály, ráadásul ez a tartalom típus számtalan lehetőséget és jó tulajdonságot rejt.

  • Ilyen a storytelling funkció felerősödése, vagyis egyedi stílus, kommunikáció, tartalom átadása érdekes narratívák felhasználása útján.
  • Vállalkozások, márkák esetén a videók további előnye, hogy ügyesen meg lehet valósítani marketing és értékesítési célokat, mindezt úgy, hogy plusz információt adnak át izgalmas, érdekes módon.
  • A social media felületek algoritmusai szeretik és támogatják a videókat, így a tartalom széleskörű elterjedése nagyobb eséllyel érhető el.

Rövid videós tartalmak a magyar piacon

A magyar felhasználókat tekintve a legnépszerűbb rövid videós platformok vezetője kétségkívül a TikTok, ezt követi az Instagram Reels és a Youtube Shorts felület. Bár a Youtube Shorts hazai kihasználtsága még nem teljes, jelentős potenciál van a hosszabb videós tartalmak teasereltetésében.

A LinkedIn is egyre bátrabban nyúl a videókhoz, a felületen különösen népszerűek lehetnek a különféle szakmai előadások összefogó, short verziói is.

A Facebookon is érdemes lehet videókat közzétenni, ez a felület főként az idősebb és középkorosztály eléréséhez lehet kedvező.

Hogyan lehet hatékony eszköz?

A videós tartalmat kiválóan fel lehet használni márkád marketing- értékesítési és kommunikációs céljaira. Fontos, hogy a folyamat első lépése a célok meghatározása legyen.

  • Ha alapvetően brandépítés a cél és hosszú távú tervben gondolkodsz, akkor nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak az érzelmek és az egyedi életérzés átadása. A célközönség a márka igénybevételével egyben egy plusz többletet is kapni szeretne, erre érdemes odafigyelni a munkálatok során.
  • Ha pedig valamilyen direkt üzenet, aktualitás, promóció van a középpontban, akkor az információátadás a hangsúlyos. Cél, hogy az átadni kívánt üzenet a legtöbb személyhez, célközönséghez a lehető legtöbb formában jusson el.

Hogyan használd fel hatékonyan a videókat?

Kiemelten érdemes több felületen is megosztani egy adott tartalmat, a hasznosság maximalizálása érdekében. Azonban érdemes odafigyelni a felület egyedi kommunikációs identitására, fókuszára. Mind a TikTok, mind az Instagram, YouTube, és Facebook felülete rendelkezik saját brand vizuállal, amit a kezdetektől igyekezett megtartani.

A TikTok és Instagram párhuzamba állításával szemléltetve az első az eredetiséget és információ átadást célozza, míg a második a dolgok lehető legszebb, legesztétikusabb és vonzó oldalát igyekszik megmutatni. Ezért problémás lehet egy az egyben átvinni egy adott tartalmat egyikről a másikra.

A lehető legjobb megoldás, ha finomhangolod a tartalmakat a platform specifikációinak megfelelően, vagy már a videós gyártáskor több anyagot készítesz, a fentieket szem előtt tartva.

Milyen mérési mutatókkal / számokkal lehet a rövid videóknak az eredményességét mérni?

Három szempontot érdemes figyelemmel követed, ha szeretnéd a videós tartalmaid eredményességét mérni:

  1. Videó nézettsége: az adott tartalom elérésének mutatója.
  2. Saját csatornád követési száma: a hitelesség lényeges hozzávalója.
  3. Valamint az a szám, amelyet a videón levő interakciók mutatnak, a videó nézettségével összefüggésben. Ha például magas a nézettség, de kevés az interakció, akkor a videó felkeltette az emberek figyelmét, de nem fogta meg.

Ideális hossz és népszerű tartalom típusok

A rövid videós tartalmakat két alapvető típusra lehet bontani: a szórakoztató (gyakran vicces) és edukatív, információt átadó tartalmakra.

Az első esetén az ideális hosszúság 8 és 25 másodperc közé tehető, míg a második 50 másodperc, 1 bő percig kitolható. A Jolly Joker ütőkártyát az influencer réteg jelenti, aki a hűséges nézőközönségnek köszönhetően akár 2, 2.5 perces videókkal is szép számokat tud elérni.

Videós téma alapjául tengernyi témát fel lehet sorolni: ilyen a gasztronómia, az utazás, divatvilág, technológia, szépségipar, sport, stb…

Minden kategóriának megvan a sajátossága és a területén népszerű speciális témái. Ilyenek lehetnek például a szezonális receptek a gasztronómiában. Ezen kívül pedig vannak az átfogó, aktuálisan nagy érdeklődést generáló trendek, melyekre érdemes odafigyelni és felhasználni őket az adott területre finomhangolva.

Kezdő lépések márkád számára

Elhoztunk számodra néhány kezdő alaplépést, melyek segítenek elindulni a megvalósítás útján, a videógyártás világa felé.

Elsőként fontos, hogy meghatározd a tartalmak átfogó stratégiáját, célját. Ilyen lehet például a márkaismertség, vagy értékesítés növelése, a stílus és célcsoport meghatározásával. A lényeg, hogy igyekezz felépíteni egy sikeres videós stratégiát, mellyel következetes marketing működés érhető el.

Második lépésként érdemes eldönteni, hogy a videógyártást házon belül szeretnéd-e megoldani, vagy vonzóbb-e számodra a kiszervezés gondolata. Mindkét lehetőség rejt pozitívumot és negatívumot egyaránt, például kiszervezés esetén:

  • pozitív adottság, hogy nincs szervezeten belüli plusz terhelés, és a partner szolgáltató elsődleges célja mindig a teljeskörű elégedettséged biztosítása lesz. Emellett egy külsős szereplő más szemmel nézi a márka lehetőségeit, tapasztaltabb kezet nyújt, segítségével kevesebb hibalehetőség következhet be. Ha komolyan foglalkoztat ez a lehetőség, további részletekért nézz szét oldalunkon!
  • Ám negatív jellemző, hogy egy külsős szereplő sosem lesz olyan szinten a céges kultúra része, mint egy alkalmazott. Ezáltal néhány izgalmas tartalom típus kiesik a palettáról. (pl. TikTok esetén).

Érdekelnek a további tanácsok és izgalmas információk egy profi kreatív tartalomgyártó, marketinges polihisztor szájából?

Hallgasd meg a “Túl a szavakon: videó a tartalommarketingben” címmel készült podcastünket is, ahol még több érdekességet hallhatsz!

Tartsatok velünk: